Földrajzi árujelzők európai uniós oltalma - Megjelent a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek minőségrendszereiről szóló 1151/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletet

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában 2012. december 14-én került kihirdetésre a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek minőségrendszereiről szóló 1151/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet. A jogszabály a kihirdetését követő huszadik napon, azaz 2013. január 3-án lép hatályba.

A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a hagyományos különleges terméknek minősülő mezőgazdasági termékekről és élelmiszerekről szóló 509/2006/EK tanácsi rendelet, valamint a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról szóló 510/2006/EK tanácsi rendelet. Az új jogszabály egységes jogi keretbe foglalja, megerősíti és pontosítja a földrajzi árujelzőkre [oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) és oltalom alatt álló földrajzi jelzések (OFJ)] és a hagyományos különleges termékekre (HKT) vonatkozó meglévő és az ún. minőségre utaló választható kifejezésekre létrehozott új uniós szabályokat.

A rendelet a földrajzi árujelzők és a hagyományos különleges termékek esetében közös, egyszerűbb és rövidebb bejegyzési eljárást vezet be, továbbá pontosítja a védjegyek és a földrajzi árujelzők közötti kapcsolatot, a kérelmeket benyújtó csoportosulások szerepét, valamint az OEM, az OFJ és a HKT fogalmát.

A rendelet az eredetmegjelölések és a földrajzi jelzések számára biztosított oltalmat - a borágazatban érvényesülő magas szintű védelem mintájára - kiterjeszti a bejegyzett elnevezés termékek és szolgáltatások esetében való visszaélésszerű használatára, utánzására és idézésére.

Azok az eredetmegjelölések és földrajzi jelzések, amelyek 2013. január 3-án szerepelnek az 510/2006/EK rendelet alapján bejegyzett elnevezések között, továbbra is oltalomban részesülnek, azokat automatikusan fel kell venni az új rendelet értelmében az Európai Bizottság által létrehozott és fenntartott nyilvántartásba.

Az 1151/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletet szövege magyarul az alábbi linken érhető el:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:343:0001:0029:HU:PDF

2012/12/19